Дієтологія. Базовий рівень.

Програма курсу:

– Введення в дієтологію та нутріціологію. Взаємозв’язок з іншими науками. Основні поняття збалансованого харчування. Цінність їжі та води в житті людини. Питний режим. Аналіз якості та вибір води.

 – Харчові нутрієнти. Макронутрієнти в організмі людини та їхня добова потреба. Білки: функції та харчові джерела.

 – Жири. Класифікація ліпідів, їх енергетична та біологічна цінність. Транс-жири. 

 – Вуглеводи. Харчові джерела простих і складних вуглеводів. Цукрозамінники. Роль вуглеводів у розвитку цукрового діабету та метаболічного синдрому.

 – Роль вітамінів, макро- та мікроелементів в життєдіяльності організму. Дефіцит нутрієнтів

 – Травна система: будова та функції шлунково-кишкового тракту. Лімфатична та ендокринна системи людини.

 – Кислотно-лужна рівновага організму. Гомеостаз. Обмін речовин: метаболізм, катаболізм, анаболізм. Основний обмін.

 – Надмірна маса тіла та ожиріння. Анорексія. Булімія. Поняття про дієтотерапію.

 – Раціональне харчування різних вікових груп. Поняття про вегетаріанство, голодування, сироїдіння та роздільне харчування. Небезпека та наслідки для здоров’я.

 – Алгоритм ведення та супровід клієнта. Правила складання добового раціону харчування при схудненні, наборі і підтримці ваги.