Дієтологія. Базовий рівень.
Програма курсу:
– Введення в дієтологію та нутріціологію. Взаємозв’язок з іншими науками. Основні поняття збалансованого харчування. Цінність їжі та води в житті людини. Питний режим. Аналіз якості та вибір води.
– Харчові нутрієнти. Макронутрієнти в організмі людини та їхня добова потреба. Білки: функції та харчові джерела.
– Жири. Класифікація ліпідів, їх енергетична та біологічна цінність. Транс-жири.
– Вуглеводи. Харчові джерела простих і складних вуглеводів. Цукрозамінники. Роль вуглеводів у розвитку цукрового діабету та метаболічного синдрому.
– Роль вітамінів, макро- та мікроелементів в життєдіяльності організму. Дефіцит нутрієнтів
– Травна система: будова та функції шлунково-кишкового тракту. Лімфатична та ендокринна системи людини.
– Кислотно-лужна рівновага організму. Гомеостаз. Обмін речовин: метаболізм, катаболізм, анаболізм. Основний обмін.
– Надмірна маса тіла та ожиріння. Анорексія. Булімія. Поняття про дієтотерапію.
– Раціональне харчування різних вікових груп. Поняття про вегетаріанство, голодування, сироїдіння та роздільне харчування. Небезпека та наслідки для здоров’я.
– Алгоритм ведення та супровід клієнта. Правила складання добового раціону харчування при схудненні, наборі і підтримці ваги.